Kunnskap og inspirasjon

For både foreldre og fagfolk

Slik får vi trygge og robuste barn

Alle foreldre ønsker seg trygge og robuste barn. Barn som føler seg verdifulle og gode nok i seg selv, både i vanlige hverdager og på mer trøblete dager. 
 

Selvfølelse og robusthet henger sammen

Med god selvfølelse og indre trygghet er vi bedre rustet til å ta gode valg ut fra våre egne behov og verdier. Både som barn, ungdom og senere i livet. Vi har også ha lettere for å inngå fine vennskap og sunne relasjoner med andre mennesker. Livet blir enklere å håndtere. 

Barn med god selvfølelse blir robuste barn. 

 

Forskjell på selvfølelse og selvtillit

Selvfølelse er verdien du ser i deg selv slik du er. At du tenker at du er bra nok. Ikke fordi du er flink til å spille fotball, men fordi du er den personen du er. 

Selvtillit handler om hvordan du vurderer deg ut fra hva du presterer. Jeg er flink til å spille fotball eller...

Les mer..

Trygge barn forenkler lovverket gjennom god praksis

Trygghet og tilhørighet er livsviktig for et barn som tilbringer store deler av hverdagen i barnehagen. Dessverre er det ikke slik for alle barn. Det viser seg at mellom åtte og tolv prosent av barnehagebarn opplever utestengelse og mobbing i sin barnehage. 

Forskningsrapporten «Hele barnet, hele løpet; Mobbing i barnehagen» forteller at både barn, ansatte og foreldre mener at det foregår mobbing i barnehagen. 

Heldigvis tas dette nå ordentlig tak i. Det skal være nulltoleranse mot mobbing. Det betyr ikke at barn ikke kan ha konflikter seg imellom. Konflikt er en del av det å vokse opp og det å sosialisere seg med andre barn. Nulltoleransen handler derimot om når konflikt blir til krenkelser, utestengelse og mobbing. 

Rammeplanen for barnehager har allerede krav om at barnehagene skal jobbe systematisk for å forebygge utestenging og mobbing. Nå er denne forpliktelsen også...

Les mer..

Tenåringer

Tenåring i huset? Hvordan kommuniserer dere for tiden? Blir det mye enstavelsesord og himling med øynene? 

Vi foreldre ønsker jo at tenåringene fortsatt skal høre på oss, og ta i mot våre råd. Likevel erfarer mange av oss at kommunikasjonen oppleves mye vanskeligere enn før. Det som fungerte tidligere, fungerer kanskje ikke lengre.

Vår opplevelse er gjerne at tenåringen er blitt så vanskelig, at han ikke hører etter eller blir fort sur. Da blir vi irriterte og sure tilbake, og krangelen er et faktum.

Hvordan kan vi takle denne endringen? Hva kan vi gjøre for at både ungdommen og vi foreldre kan få bedre dialog og stemning?

Vi har laget et hefte som vi har kalt "Sure tenåringer". I dette lille heftet finner du mange gode råd til hvordan du kan få bedre kommunikasjon med tenåringen. Heftet finner du i nettbutikken vår.

I nettbutikken finner du...

Les mer..

Barns selvfølelse

Visste du at selvfølelse og selvtillit ikke er det samme? 

Barn med god selvfølelse er bedre rustet til å sette gode grenser for seg selv. De vil også ha lettere for å inngå gode og sunne relasjoner og de blir mer robuste.

Barn med god selvtillit trenger ikke automatisk å ha god selvfølelse, de kan være usikre på seg selv når det kommer til verdi og grenser. God selvfølelse betyr ikke automatisk at man har god selvtillit og motsatt.

Hvordan kan vi bidra til barns utvikling av god selvfølelse?

Barn trenger ros og anerkjennelse og de trenger hjelp til å sette ord på, og kjenne igjen følelser. Vi må trygge dem på at de er viktige og verdifulle, og at det er helt greit å føle både på sinne og urettferdighet.

Visste du forresten at sinne ikke er et problem før det tas ut over mennesker eller inventar? 

Sinne er en normal...

Les mer..

Vold i nære relasjoner

Vold i nære relasjoner

Du har kanskje lagt merke til at det har vært mye snakk om voldtekt og vold i nære relasjoner i media i det siste? 

Visste du at dersom barn er vitne til vold mellom foreldre, så er også barnet voldsutsatt? Å være vitne til vold mellom omsorgspersoner kan være svært traumatisk for et barn. Kanskje den sinte, vanskelige og aggressive gutten i barnehagen skjuler en vond hemmelighet som ikke tåler dagens lys?

Vold i nære relasjoner er et stort problem i Norge, og i verden forøvrig. Tusenvis av barn utsettes for vold akkurat nå mens du leser dette. Faktisk opplever 10 % av alle barn å bli utsatt for vold og overgrep.

Vold og overgrep må snakkes ihjel, ikke ties ihjel. Trygge barn ønsker å bidra til å spre kunnskap om vold i nære relasjoner, så fremover vil vi ha mer fokus på dette. Vi har allerede lagt ut artikler i Foreldreportalen...

Les mer..

Barn med to hjem

Er du en av mange som gruer deg til julefeiringen i år? Fordi det er første julen uten barn? Eller fordi det er første julen med barn, men uten tidligere partner?

Du er ikke alene.

I fjor opplevde nesten 25.000 barn at foreldre skilte lag, så det sier seg selv at du ikke er den eneste som gruer deg til julen i år. Og du er heller ikke alene om å være både skamfull og trist. Dere er mange.

Såpass mange er dere, at vi i Trygge barn ønsker mer fokus på dette. Hva skjer for eksempel hos fireåringen når foreldre skiller lag? Hva tenker egentlig tenåringen om alt det nye? Hvor tidlig kan man introdusere ny partner? Har jeg lov å bry meg med det som skjer i det andre hjemmet? Hvorfor er barna blitt så vanskelige, og hvilken dag passer egentlig best å ha byttedag?

Utfordringene står i kø. Nå handler det om å gjøre det beste ut av situasjonen.

Trygge barn...

Les mer..

Føler du deg som en dårlig mamma?

Som foreldreterapeut møter jeg mange mødre som ikke føler seg gode nok.

Gode, kjærlige mødre som snakker seg selv ned. Som forteller meg alt de ikke får til og alt de strever med. De føler seg mislykket og at de ikke strekker til.

Mange mødre har umenneskelige krav til seg selv. Kjenner du deg igjen?

Hvor kommer dette fra? Hvem definerer oss som mødre? Hvorfor er vi så harde mot oss selv? 

 

Glansbildemamma

Det er lett å sammenligne seg med andre hele tiden. Mobilen sitter fast i hånden vår til tider, og vi blir eksponert for glansbilder av familieliv overalt på sosiale medier. Vi ser vakre veltrente mødre. Mødre som baker fantastiske kaker, reiser på glamorøse ferier, har flinke unger og kjærlige partnere.

Har du en dårlig dag så er det lett å sammenligne, tenke negative tanker. Hva er galt med meg? Hvorfor har ikke jeg det slik?...

Les mer..

Hvordan tar vi best vare på flokken vår?

Barn og unge trenger å føle tilhørighet til andre for å bli trygg og klar for å takle hverdagens utfordringer.

De trenger sin egen flokk og heiagjeng.

Vi kan si at hver familie er som en egen flokk. Stor eller liten, men med minst én voksen som tar ansvar for gjengen sin.

Dersom barn føler trygghet og tilhørighet til den de bor sammen med, så er det evig nok med én voksen i huset.

Er det flere voksne, kan det være en bonus – men det er slett ikke nødvendig for tilhørigheten sin del.

 

Vær en stabil voksen

Som foreldre må vi ta ansvar for å være gode ledere.

Det er vi som har ansvaret for stemningen i hjemmet.  Det er vi som har kunnskap og erfaring om hva som er viktig for barn.

Det er vi som må holde familien samlet.

 

Skap gode minner og rutiner

For at barn skal kunne føle at de er en del av et fellesskap, trenger de gode minner og...

Les mer..

Tre tips til et godt familieliv i korona-hverdagen

Hverdagen er plutselig snudd på hodet... 

Vårt sosiale liv er innskrenket til et minimum. Mange av oss har hjemmekontor, samtidig som vi håndterer ny jobb som vikarlærere for skolebarn og prøver å lage meningsfulle dager for de minste som er hjemme fra barnehagen.

Klart dette gir utfordringer!

Nyhetsbildet er preget av koronapandemien 24 timer i døgnet, og de fleste av oss føler på usikkerhet og redsel for hvordan de nærmeste månedene kommer til å bli.

Hva skjer i verden? Beholder jeg jobben min? Hvordan blir vår økonomi framover?

Klarer vi å holde ut som par?

Hvordan takler barna dette egentlig?

Her får du tre tips til hvordan du kan gjøre denne tiden litt bedre for for deg og familien din. Elementer som kan hjelpe deg til å lage bedre dager for deg og dine

 

1. Lag gode rutiner 

Både voksne og barn fungerer best med forutsigbarhet i hverdagen....

Les mer..
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.