Forstå barnets følelser

følelser Nov 30, 2023

Mennesker er født med følelser. Bittelille deg kunne kjenne på både glede, sinne og redsel fra den dagen du ble født. Tenk det! 

Vi kaller ofte følelser for et slags signalsystem. Uten språk eller tanker, men med et godt utbygd signalsystem kom vi til denne verden. 

Følelsene snakker til oss

Følelser er kroppens måte å kommunisere på. Hver eneste følelse kommer med en beskjed. Følelsene våre forteller oss hvordan vi har det, og de er ofte knyttet til våre behov. 

Men dersom vi ikke kjenner igjen de ulike følelsene våre, så kan vi heller ikke snakke om dem. Og dersom vi ikke snakker om følelser, så hoper det seg gjerne opp inni oss. Da blir det ofte kaos. 

Et barn med mye kaos inni seg, blir ofte sett på som vanskelig. Husk derfor at barn ikke er vanskelige, og de ønsker heller ikke å være vanskelig. Men de kan HA det vanskelig. 

Går i arv 

 Visste du at måten vi håndterer følelser på ofte går i arv? Det høres kanskje rart ut, men måten du møter barna dine emosjonelt i dag, kan handle om hvordan du selv ble møtt av dine foreldre på. Som igjen kan handle om hvordan dine foreldre ble møtt emosjonelt av dine besteforeldre. 

Det vil si at dersom du ble møtt med kjærlige følelser, så er det kanskje lett for deg å gi god følelsesmessig omsorg for egne barn. 

Motsatt. Dersom du synes dette med følelser er vanskelig, så kan det handle om at det ikke ble snakket så mye om følelser da du vokste opp. Forskning viser at måten vi håndterer følelser har en tendens til å gå i arv i generasjoner. 

Ubehagelige følelser

Ikke alle følelser er like lett å finne eller å bli kjent med. Når vi er sint eller sutrete, så kan det vekke et ubehag for de som er rundt oss. Dersom barnet blir møtt med en voksen som ikke tåler å stå i et slikt ubehag, kan det hende at barnet heller ikke lærer seg riktig følelse. 

Gode råd

  • Snakk med barnet om følelser fra tidlig alder
  • Møt behovet og gi følelsen det den trenger
  • La barnet få tid til å akseptere følelsene sine
  • Lær barnet å stå i følelser, men vær sammen med barnet
  • Sterke følelser kan være ubehagelig. Ikke la barnet være alene ved følelsesutbrudd 

Om du ønsker flere gode tips til utfordringer i familiehverdagen kan du laste ned appen Spør Ellen helt gratis! 

Appen er din hjelp "i lomma" med tilgang til en rekke ressurser i form av artikler, videoer og lydfiler. Her har du også mulighet til å chatte direkte med foreldreterapeut Ellen for individuell veiledning og støtte. 

Du finner appen Spør Ellen i App Store og Google Play.

 

Ønsker du inspirasjon rett i innboksen din? 

Fyll inn, så sender vi deg jevnlige påfyll ❤︎