Hvordan håndtere sinte barn

foreldrerolle sinte barn May 20, 2023

Føler du deg overveldet og usikker på hvordan du skal håndtere situasjonen når barnet ditt er sint? Følelsen sinne, både hos barnet og hos oss som foreldre, kan være tøffe utfordringer å håndtere. Men husk, du er ikke alene. Her er noen verdifulle verktøy og perspektiver som kan hjelpe deg på veien til å skape mer ro hos deg selv, og god forståelse for barnet.

Pust rolig

Når sinnet flammer opp hos barnet, er det lett å bli revet med og miste fotfestet. Men vil det være mulig å prøve noe annet? Stopp opp og ta et dypt pust. Prøv å hente fram roen i deg selv før du reagerer på barnets atferd.

Om barnet er sint og gråter fordi det ikke fikk lov til å leke lenger, kan du ta noen dype åndedrag og si rolig: "Jeg skjønner at du er sint og lei deg fordi du vil fortsette å leke. Jeg vet at det er gøy å leke, men nå er det tid for å spise middag. Kan du hjelpe meg med å rydde opp lekene dine først, så kan vi lage en avtale om å leke mer etterpå? Sammen kan vi finne en løsning som fungerer for oss begge."

Ved å gi barnet en konkret forklaring på hvorfor leken må avbrytes, og samtidig involvere barnet i å finne en løsning, viser du empati og gir barnet en følelse av kontroll over situasjonen. Dette kan bidra til å redusere sinnet og skape en mer harmonisk overgang til neste aktivitet.

Vær barnets trygghet

Når verden blir overveldende og vanskelig, og du merker at barnet ditt er sint og frustrert, er det viktig å være der som en trygg havn for barnet. Hverken alder eller størrelse betyr noe når det kommer til å gi omsorg og støtte. Du kan tilpasse tilnærmingen basert på barnets behov.

For de små:

Ta barnet forsiktig i armene dine og gi barnet en varm klem. La barnet føle trygghet og omsorg gjennom den fysiske nærheten. Fortell at du er der for barnet, og at du forstår at barnet er sint. Si ting som: "Jeg ser at du er sint, og det er helt greit. Du er trygg hos meg, og jeg er her for å hjelpe deg."

For de litt større:

Respekter barnets behov for privatliv, og tilby alternative måter å vise omsorg på. Sett deg feks ved siden av barnet og vis at du er tilgjengelig. Du kan eventuelt legge en hånd på skulderen til barnet, eller gi en lett berøring for å vise omsorg. Bruk ordene dine til å bekrefte barnets følelser og fortell at du er der for han eller hun: "Jeg vet at du er sint akkurat nå, og det er helt greit. Jeg er her for deg om du trenger støtte."

Se bak barnets atferd

Når barnet ditt uttrykker sinne, er det viktig å se bak den sinte fasaden og forsøke å forstå hva som egentlig ligger under. Uansett om barnet er lite eller litt eldre, kan denne tilnærmingen være nyttig. 

I stedet for bare å fokusere på den sinte atferden, kan du vise omsorg og empati for å finne fram til de underliggende følelsene. For eksempel, hvis barnet ditt blir sint og slår i bordet, kan du si noe slikt som: "Jeg ser at du er veldig sint og at du slår i bordet. Kan du fortelle meg hva som gjør deg så opprørt?"

Når du stiller spørsmål og åpner opp for en samtale, viser du interesse for å forstå barnets perspektiv. Dette gir barnet muligheten til å uttrykke seg og sette ord på følelsene sine. For et litt eldre barn kan du utdype samtalen og si: "Jeg vet at det er vanskelig akkurat nå, og det er greit å føle sinne. Kan du fortelle meg mer om hva som skjer og hvordan det føles for deg?"

Gjennom samtalen kan du feks oppdage at barnet er frustrert fordi det føler seg oversett eller ikke får uttrykke seg på en annen måte. Det kan også være en følelse av maktesløshet fordi barnet ikke får til det det prøver på. Ved å vise forståelse og lytte aktivt til barnets perspektiv, hjelper du barnet med å føle seg sett og forstått. 

Bekreft barnets følelser

Ved å anerkjenne og akseptere deres følelser, hjelper vi dem med å føle seg trygge og elsket, selv når de opplever intense følelser.

La oss si at barnet ditt er sint og frustrert fordi det mistet en viktig kamp i et dataspill. Da kan du si noe slikt som: "Jeg ser at du er veldig sint og skuffet fordi du mistet kampen. Det er helt naturlig å føle seg sånn når noe viktig ikke går som planlagt."

For et litt eldre barn kan du utdype samtalen og si: "Jeg vet hvor mye dette spillet betyr for deg, og jeg forstår at det er veldig frustrerende å tape. Det er helt greit å være sint og skuffet akkurat nå."

Ved å bekrefte barnets følelser viser du at du tar dem på alvor og at du er der for barnet. Feks kan du fortsette samtalen og si: "Hva tenker du kan hjelpe deg å håndtere denne situasjonen? Kanskje det kan være nyttig å ta en liten pause og gjøre noe annet før du prøver igjen?"

Finn løsning sammen med barnet

Hva om du spør barnet ditt hvordan det tror dere kan håndtere sinnet sammen? Ved å involvere barnet i prosessen og lytte til deres forslag, viser du at deres meninger og behov er viktige.

La oss si at barnet ditt er sint fordi det ikke får lov til å være oppe lenger. Du kan si noe slikt som: "Jeg ser at du er sint fordi du vil være oppe lenger, men nå er det leggetid. Hvordan kan vi få det til slik at det blir bra for deg?" 

For et litt eldre barn kan du utdype samtalen og si: "Jeg vet at du gjerne vil være oppe lenger, men vi har en fast leggetid for å sikre at du får nok søvn. Hvordan tror du vi sammen kan finne en løsning som fungerer?"

Ved å inkludere barnet i søken etter en løsning, gir du dem en følelse av ansvar og medbestemmelse. Du viser at du respekterer deres perspektiv og er villig til å finne en balanse mellom deres ønsker og familiens behov. Sammen kan dere finne en løsning som føles rettferdig og akseptabel for alle.

Husk at det er viktig å bruke din erfaring og kunnskap som forelder til å veilede og ta beslutninger når det er nødvendig. Ved å finne en balanse mellom å inkludere barnet og tilby din veiledning, kan du skape en trygg og kjærlig atmosfære der dere sammen kan håndtere barnets sinne.

Om du ønsker flere gode tips til utfordringer i familiehverdagen kan du laste ned appen Spør Ellen helt gratis! 

Appen er din hjelp "i lomma" med tilgang til en rekke ressurser i form av artikler, videoer og lydfiler. Her har du også mulighet til å chatte direkte med foreldreterapeut Ellen for individuell veiledning og støtte. 

Du finner appen Spør Ellen i App Store og Google Play. 

 

Ønsker du inspirasjon rett i innboksen din? 

Fyll inn, så sender vi deg jevnlige påfyll ❤︎