Slik hjelper du barnet med å få venner

selvfølelse tilhørighet vennskap Mar 13, 2023

Vennskap er en av de mest verdifulle tingene i livet, spesielt for barna våre. Det å ha en eller flere gode venner hjelper dem å utvikle seg sosialt og til å føle seg trygge. 

Gode vennskap gir barn muligheten til å lære viktige ferdigheter som kommunikasjon, samarbeid og konfliktløsning. Det gir dem også en følelse av tilhørighet og kan bidra til å øke selvfølelsen. Venner kan være en støtte gjennom tøffe tider, og bidra til å redusere stress og angst hos barn.

Foreldre kan spille en viktig rolle i å hjelpe barn med å utvikle sunne vennskap. Her er noen tips:

Lær barnet å være en god venn

Ved å lære barna våre hvordan de kan bygge og opprettholde sunne vennskap, kan vi hjelpe dem med å utvikle seg til empatiske og omsorgsfulle individer. Snakk med barnet om viktigheten av å være lyttende, respektfull og empatisk mot andre. Oppmuntre barnet til å spørre om hvordan vennene hans eller hennes har det, og til å lytte nøye når de svarer.

Forklar barnet at noen ganger trenger venner tid og plass for å sortere ut sine tanker og følelser. Hjelp barnet til å forstå at det å være tålmodig kan hjelpe dem å være en god venn. Og oppmuntre barnet til å tenke på hvordan de ville følt seg hvis de var i vennenes sko.

Pålitelighet er viktig, og en god venn er noen vi kan stole på. Hjelp barnet til å forstå at det å være pålitelig betyr å holde løfter og å være der for vennene sine når de trenger dem.

Styrk barnets selvfølelse

Selvfølelse er en viktig faktor i mange aspekter av livet, inkludert barns utvikling av vennskap. En sunn selvfølelse kan hjelpe barn med å oppleve følelsen av tilhørighet, trygghet og aksept i sosiale situasjoner.

Barn som har en høy selvfølelse, har en tendens til å være mer selvsikre og engasjerte i sosiale situasjoner. De har også en tendens til å være mer imøtekommende mot andre barn, og dermed lettere å danne vennskap med. På den annen side kan barn med lav selvfølelse ofte føle seg utrygge og engstelige i sosiale situasjoner. Dette kan gjøre det vanskelig for dem å åpne seg for andre, og dermed vanskeligere å danne nye vennskap.

Som foreldre og omsorgspersoner er det viktig å hjelpe barna å utvikle en sunn selvfølelse. Dette kan gjøres ved å gi dem positive tilbakemeldinger og støtte i deres interesser og prestasjoner. Det kan også være lurt å oppmuntre barna til å prøve nye ting og utforske sine interesser, noe som kan hjelpe dem å bygge selvtillit og selvfølelse.

Vær en god rollemodell

Som foreldre spiller man en viktig rolle i barnas liv, ikke minst når det kommer til deres sosiale utvikling og evne til å danne vennskap. En viktig del av denne rollen er å være gode rollemodeller når det gjelder å danne og vedlikeholde relasjoner med andre.

  1. Vær en god venn selv. Vis interesse for andre mennesker og deres interesser, vær empatisk og vis omsorg for andre. La barna se hvordan du behandler dine egne venner på en positiv måte, og involver dem i dine egne vennskap der det passer.

  2. Vær åpen og inkluderende. Dette kan du vise ved å inkludere ulike mennesker i familieaktiviteter, og oppmuntre barna til å delta i fellesaktiviteter sammen med jevnaldrende.

  3. Vis hvordan man løser konflikter. Vis barna hvordan man kan løse konflikter på en respektfull og empatisk måte, og hvordan man kan komme til enighet på en konstruktiv måte.

  4. Stimuler til positiv kommunikasjon. Oppmuntre barna til å være ærlige, men også vennlige og hensynsfulle når de kommuniserer med andre.

  5. Vær en tilgjengelig forelder. Vis interesse for barnas sosiale liv, og vær deres støttespiller når de trenger det. Vær også åpen for å diskutere ting som skjer i deres vennskap, og hjelp dem å finne løsninger på eventuelle problemer som måtte oppstå.  

 Å hjelpe barna våre med å utvikle sunne vennskap er en viktig del av å gi dem en solid grunnlag for livet. Det å ha venner kan gi dem en følelse av fellesskap, selvtillit og glede. Vi håper disse tipsene vil hjelpe deg med å støtte barnet ditt på veien til å utvikle sunne og varige vennskap.

Vil du vite mer om våre tilbud? Sjekk ut Trygge barns hjemmeside 🤍

Om du ønsker flere gode tips til utfordringer i familiehverdagen kan du laste ned appen Spør Ellen helt gratis! 

Appen er din hjelp "i lomma" med tilgang til en rekke ressurser i form av artikler, videoer og lydfiler. Her har du også mulighet til å chatte direkte med foreldreterapeut Ellen for individuell veiledning og støtte. 

Du finner appen Spør Ellen i App Store og Google Play.

 

 

Ønsker du inspirasjon rett i innboksen din? 

Fyll inn, så sender vi deg jevnlige påfyll ❤︎