Dekorasjon

Slik får vi trygge og robuste barn

robusthet selvfølelse trygghet Jan 30, 2023

Alle foreldre ønsker seg trygge og robuste barn. Barn som føler seg verdifulle og gode nok i seg selv, både i vanlige hverdager og på mer trøblete dager. 
 

Selvfølelse og robusthet henger sammen

Med god selvfølelse og indre trygghet er vi bedre rustet til å ta gode valg ut fra våre egne behov og verdier. Både som barn, ungdom og senere i livet. Vi har også ha lettere for å inngå fine vennskap og sunne relasjoner med andre mennesker. Livet blir enklere å håndtere. 

Barn med god selvfølelse blir robuste barn. 

 

Forskjell på selvfølelse og selvtillit

Selvfølelse er verdien du ser i deg selv slik du er. At du tenker at du er bra nok. Ikke fordi du er flink til å spille fotball, men fordi du er den personen du er. 

Selvtillit handler om hvordan du vurderer deg ut fra hva du presterer. Jeg er flink til å spille fotball eller jeg er best i klassen i engelsk. Selvfølelse og selvtillit avhenger ikke av hverandre. Likevel ser vi ofte at det er en sammenheng. 

Anerkjennelse bidrar til bedre selvfølelse. Ros bidrar til bedre selvtillit. Ser du forskjellen?

Når du roser et barn så gir du tilbakemelding noe de gjør eller noe de er flink til. Da roser du selve prestasjonen. Anerkjennelse er å gi tilbakemelding på hvem barnet er. At du snakker om egenskaper hos barnet.

"Jeg ser at du har omsorg for lillebror."

 

Følelsen av å være verdifull og inkludert

For å oppnå god selvfølelse, må barnet føle seg like mye verdt som andre. Omgivelsene må behandle barnet med respekt, og barnet må bli anerkjent for den personen de er. Uavhengig av oppførsel. 

Barn har et stort behov for å kjenne at de hører til, og at de er en viktig del av familien. Vis barnet at det betyr mye for familien. La barnet få hjelpe til med ulike hverdagsoppgaver som matlaging, rydding eller oppvask. Gi barnet oppgaver det kan mestre, gi ros og si at det betyr mye at barnet hjelper til. 

Gi en klem, si takk og vær ekte. 

 

Bekreftelse og trøst

I tillegg til å føle indre trygghet, trenger barn å bli bekreftet. De har behov for å bli sett og forstått for akkurat den de er. 

Når et barn er glad og fornøyd, så er det enklere å gi barnet positiv bekreftelse. Men det er like viktig å bekrefte positivt når barnet er sint, redd eller lei seg. Ingen følelser er feil, og små barn er ikke i stand til å håndtere sine sterke følelser alene. 

 

Magiske øyeblikk 

Husk at når vi gjør noe sammen, så knyttes kontakten mellom oss. Da kan ofte små betroelser og fine samtaler finne sted. Helt plutselig.

Når barnet føler seg verdifull og inkludert er det lettere for barnet å snakke om hendelser og utfordringer. Alt dette bidrar til sosial vekst og utvikling av god selvfølelse. 

Meld deg på webinaret: Trygge robuste barn

Meld deg på vårt gratis webinar med familieterapeut Ellen M. Nilsen. Få hennes beste tips om hvordan vi sammen kan skape trygge  robuste barn.

Torsdag 11. januar kl. 20 (ZOOM)

MELD DEG PÅ

Likte du tipsene? 

Om du ønsker flere gode tips til utfordringer i familiehverdagen kan du laste ned appen Spør Ellen helt gratis! 

Appen er din hjelp "i lomma" med tilgang til en rekke ressurser i form av artikler, videoer og lydfiler. Her har du også mulighet til å chatte direkte med foreldreterapeut Ellen for individuell veiledning og støtte. 

Du finner appen Spør Ellen i App Store og Google Play.

 

 

Ønsker du inspirasjon rett i innboksen din? 

Fyll inn, så sender vi deg jevnlige påfyll ❤︎