Slik utvikler du sunne skjermvaner for barnet ditt

grensesetting skjermbruk May 01, 2023

Er du som forelder bekymret for barnets skjermbruk? Det er ikke alltid lett å finne balansen mellom å la barnet utforske den digitale verdenen og å begrense skjermbruken. Men å utvikle sunne skjermvaner hos barnet ditt er ganske avgjørende for barnets trivsel og utvikling.

Her er noen tips som kan hjelpe deg til å skape en balansert og sunn skjermbruk hos ditt barn: 

Sett klare og realistiske grenser

Det er viktig å sette klare grenser for barnets skjermbruk. Bestem hvor mye tid barnet kan bruke foran skjermen, hvilke nettsteder og apper de kan bruke og når barnet kan bruke dem. Disse reglene bør være tydelige og konsekvente, slik at barnet ditt vet hva som er akseptabelt. Men husk samtidig å være fleksibel og tilpasse reglene etter barnets alder, behov og aktiviteter. 

Vær et godt eksempel

Barn lærer av det de ser. Så hvis du som forelder bruker mye tid foran skjermen, vil barnet ditt også gjøre det. Prøv å være et godt eksempel ved å begrense din egen skjermbruk og bruke tiden sammen med barnet ditt på andre måter. Det kan også være lurt å innføre noen "skjermfrie" dager eller perioder der familien gjør andre aktiviteter sammen. 

Engasjer deg i barnets digitale liv

Ved å engasjere deg i barnets digitale liv kan du få innsikt i barnets digitale atferd og interesser. Dette kan hjelpe deg å finne nye måter å tilbringe tid sammen på, som å spille digitale spill sammen eller se på YouTube-videoer som dere begge liker. Du kan få barnet ditt til å lære deg om nye apper og nettsteder som barnet ditt bruker. 

Bruk filtrerings- og overvåkingsverktøy

Det finnes en rekke verktøy som kan hjelpe deg å filtrere og overvåke barnets skjermbruk, for eksempel "Family Link" fra Google og "Screen Time" fra Apple. Disse verktøyene kan hjelpe deg å blokkere upassende innhold, og til å få innsikt i barnets digitale atferd. Men vær oppmerksom på at disse verktøyene ikke erstatter en god dialog og tillit mellom deg og barnet ditt. 

Oppmuntre til andre aktiviteter

Det er viktig å oppmuntre barnet ditt til å utforske andre aktiviteter utenom skjermene. Dette kan inkludere lek, fysisk aktivitet, lesing eller kunst og håndverk. Jo mer tid barnet tilbringer med andre aktiviteter, jo mindre tid vil bli brukt foran skjermen. Du kan også prøve å kombinere skjermbruken med andre aktiviteter. 

Snakk med barnet ditt om sunne skjermvaner

Det er viktig å ha en åpen og ærlig kommunikasjon med barnet ditt om skjermbruken. Snakk med barnet om hvorfor det er viktig å ha sunne skjermvaner og hva som kan skje hvis de bruker for mye tid foran skjermen. Det er også viktig å lytte til barnets synspunkter og eventuelle bekymringer om barnets digitale liv.

Tålmodighet og balanse

Husk at skjermbruk ikke alltid er negativt, og at det kan være en verdifull kilde til læring og underholdning for barnet ditt. Men som med alt annet i livet, er det viktig å finne en balanse og sørge for at skjermbruk ikke tar overhånd.

Å utvikle sunne skjermvaner hos barnet vil ta både tid og tålmodighet fra din side. Men med et varmt engasjement, gode grenser og verktøy vil barnet ditt ha gode forutsetninger til å utvikle sunne skjermvaner som vil hjelpe barnet videre i sin digitale utforsking. 

Om du ønsker flere gode tips til utfordringer i familiehverdagen kan du laste ned appen Spør Ellen helt gratis! 

Appen er din hjelp "i lomma" med tilgang til en rekke ressurser i form av artikler, videoer og lydfiler. Her har du også mulighet til å chatte direkte med foreldreterapeut Ellen for individuell veiledning og støtte. 

Du finner appen Spør Ellen i App Store og Google Play.

Ønsker du inspirasjon rett i innboksen din? 

Fyll inn, så sender vi deg jevnlige påfyll ❤︎