5 tips til hvordan sette sunne grenser for barn

foreldrerolle grensesetting kommunikasjon Apr 11, 2023

Å sette grenser er en nødvendig og viktig del av barneoppdragelsen. Når vi som foreldre setter sunne og omsorgsfulle grenser, gir vi barna våre en følelse av trygghet og forutsigbarhet. Samtidig hjelper vi dem med å utvikle gode sosiale ferdigheter og sunne vaner og ferdigheter. Når barnet får klare og tydelige rammer og grenser viser vi barnet at vi bryr oss om barnet, og at vi er villige til å hjelpe barnet på veien når han eller hun skal utforske verden rundt seg.

Det handler om å finne en god balanse mellom å sette grenser som passer for barnet og for familien forøvrig. Det er også viktig å tenke igjennom hvilke kamper vi ønsker å kjempe. Jo mer vi er i balanse, jo lettere blir det å velge riktig kamp og håndtere situasjoner på en konstruktiv måte. Ved å være bevisst på våre egne behov og begrensninger, skaper vi et trygt og harmonisk miljø både for oss selv og våre barn.

Her er fem tips til sunn grensesetting: 

Ha klare og realistiske forventninger til deg selv og barnet ditt

For å sette klare grenser for barnet ditt, bør du ha klare forventninger til hva du ønsker å oppnå med grensesettingen. Samtidig må du huske på å ha realistiske forventninger til deg selv som forelder. Ingen er perfekte, og det er helt greit å be om hjelp når du trenger det. Du trenger ikke å gjøre alt alene, og det er ingen skam i å be om støtte fra andre.

Eksempel: Forventningene dine kan være at barnet skal lære seg å rydde opp etter seg selv. Men å forvente at du alltid vil ha et helt rent og ryddig hjem kan være urealistisk, spesielt hvis du har små barn.

Vær konsistent, men vær også snill mot deg selv

For å sette grenser som fungerer, er det viktig å være så konsistent som mulig. Men det er også viktig å gi deg selv rom til å være menneskelig. Hvis du av og til ikke klarer å følge opp alle forventningene dine, er det helt greit å være snill mot deg selv og ikke snakke deg selv ned. Det er faktisk vel så viktig å lære barna at det å gjøre feil er en naturlig del av livet, og at vi alle har dårlige dager.

Eksempel: Du har bestemt deg for å ha faste leggerutiner for barnet ditt, men en kveld har du lyst til å ta barnet med på en sen kveldstur eller til å se en film sammen. I slike tilfeller kan du vurdere å endre rutinene for denne ene kvelden, og kanskje legge barnet litt senere enn vanlig. Det kan gi dere en fin opplevelse sammen og vise barnet at det også er rom for fleksibilitet innenfor grensene som er satt.

Tilpass grensesettingen til barnets alder og personlighet

Barn er forskjellige, og det finnes ingen "one-size-fits-all" tilnærming når det kommer til å sette grenser. Det er viktig å tilpasse grensesettingen til barnets alder, personlighet og situasjonen. Hvis du har mer enn ett barn, må du tilpasse grensene til hvert enkelt barn.

Eksempel: Hvis du har et barn som er ekstra følsomt, kan du trenge å sette grenser på en mer forsiktig måte. Hvis du har et annet barn som er mer aktivt, kan du trenge å være mer bestemt i grensesettingen.

Ta hensyn til deg selv 

Når du setter grenser for barnet ditt, er det viktig å ta vare på din egen mentale helse og velvære. Å være god mot deg selv hjelper deg med å være en bedre forelder og rollemodell for barnet ditt. Husk at du ikke kan gi mer enn det du har å gi.

Eksempel: Det kan være lurt å sørge for å ha noen pauser i løpet av dagen, der du kan slappe av og samle krefter. Dette kan være alt fra å lese en bok til å ta en tur ut i naturen. Sørg også for å få nok søvn, spise sunt og mosjonere jevnlig.

Kommuniser klart og tydelig med barnet ditt om grensene du setter

Når du setter grenser for barnet ditt, er det lurt å kommunisere klart og tydelig hva som er akseptabelt og hva som ikke er det. Dette vil hjelpe barnet med å forstå hva som forventes av barnet, og det vil også bidra til å skape en følelse av trygghet og forutsigbarhet.

Men husk at kommunikasjon er en toveis prosess. Vær åpen for å lytte til hva barnet ditt har å si og prøv å forstå barnets perspektiv. Det bidrar til at barnet føler seg hørt og forstått, og det vil også hjelpe dere begge med å bygge et bedre forhold til hverandre.

Om du ønsker flere gode tips til utfordringer i familiehverdagen kan du laste ned appen Spør Ellen helt gratis! 

Appen er din hjelp "i lomma" med tilgang til en rekke ressurser i form av artikler, videoer og lydfiler. Her har du også mulighet til å chatte direkte med foreldreterapeut Ellen for individuell veiledning og støtte. 

Du finner appen Spør Ellen i App Store og Google Play.

 

Ønsker du inspirasjon rett i innboksen din? 

Fyll inn, så sender vi deg jevnlige påfyll ❤︎