fbpx

Hvordan håndterer du som voksen at barnet ditt er sint? Er det lov å være sint hjemme? Var det lov å være sint da du selv var barn?

Sinne kan være et symptom på andre følelser som ligger bak, og er en av mange naturlige følelser barn har. I likhet med sorg, glede, redsel og sjalusi. Det kan være at barnet er utrygg eller redd. Det kan også være et tegn på at barnet er frustrert.

Samtidig kan sinne være vanskelig å håndtere for mange foreldre. Det er også lett for oss å reagere med sinne tilbake igjen. Men hjelper det?  Jeg tror ikke det.

Hvordan kan vi best håndtere barnet vårt?

  • Vær en trygg og rolig forelder

Når vi er sinte, er vi i alarm-modus. Da er det ikke så lett verken å tenke eller å snakke. Dette gjelder både for barn og voksne. Det nytter derfor ikke alltid å spørre hva barnet er sint for mens det er sint. Det nytter heller ikke å si: «Jonas, dette er ikke noe å være sint for.» – «Slutt å være sint». Ingen voksne liker at noen sier til oss at vi må slutte å være sint. Da blir vi gjerne enda mer sint. Og i tillegg veldig frustrert.

  • Ta en «time-in»

Dersom barnet er rasende, ta barnet ut av situasjonen hvis det er mulig. Ikke ta «time-out» ved å sette barnet for seg selv. Ta heller en «time-in» i stedet. Sett deg sammen med barnet. Barnet har ofte ikke kontroll på sin væremåte akkurat da. Da må vi være trygge og til stede for dem. Vise omsorg. Etter hvert kan vi begynne å snakke med barnet. Da må vi være rolige i stemmen.

  • Bekreft barnets følelse

Fortell barnet at du ser at det er opprørt. Bekreft følelsen. Bruk ord som barnet forstår. Gjerne si noe om hvordan du forstår at barnet er sint. – «Jeg ser at du ser sint ut» eller -«Nå kan jeg se at du dirrer i hele kroppen din». Når barnet har roet seg, kan du snakke med barnet om hvordan barnet hadde det – og har det inni seg.

  • Hjelp barnet til å finne løsninger

Når barn er sinte, så hender det at de slår andre, eller er stygge i munnen. Selv om det er helt greit å føle sinne, er det ikke greit å slå. Snakk med barnet om hva som kan være gode handlingsalternativer neste gang det blir sint. Si gjerne litt om hva du gjør når du blir sint.

Med disse innspillene i bakhånd håper jeg dere har fått noen gode tips som kan hjelpe dere litt på vei når det går en kule varmt.

Og klarer vi også å vise omsorg og bevare ro, så vil det smitte over på barnet – og på klimaet i familien.

Masse lykke til  🙂

Ta kontakt:

11 + 1 =