Slik kan du kommunisere bedre med tenåringen!

Tenåring i huset? 😜

Strever du med å få til en god kommunikasjon mellom dere? ❤️

Vi foreldre ønsker jo at tenåringene fortsatt skal høre på oss, og ta i mot våre råd. Allikevel erfarer mange at det er vanskeligere enn tidligere å få til en god kommunikasjon. Det som fungerte tidligere, fungerer kanskje ikke så godt lengre. Vår opplevelse er gjerne at tenåringen er blitt så vanskelig, ikke hører etter eller blir sur. Vi foreldre blir irritert, og krangelen er i gang.

 

Hvordan kan vi som foreldre takle dette? Hva kan vi gjøre for å få det bedre?

 

  • Vis omsorg og kjærlighet

Ungdom trenger å føle at foreldrene bryr seg. Masse. Det er ikke alltid de gir uttrykk for det. Men de vil, og de trenger å føle seg betydningsfull og elsket. Gi en klem. Stryk på skulderen. Si noe fint. Ha fokus på det positive ved ungdommen.

 

  • Vær til stede mentalt

Legg bort mobilen. Ha fokus. Lytt til ungdommen. De merker med en gang om du er fraværende, og har fokus på noe annet. Tenk også over hva slags mental form du selv er i når du skal ta opp noe. Er du stresset? Sliten? Hatt tøffe tak på jobb? Det er ikke så lurt å ta de store diskusjonene på hjemmebane mens stresset raser i kroppen.

 

  • Vis respekt for ungdommens humør

Hormonene raser i kroppen deres. Følelser og stemninger skifter fort. Legg merke til hvordan ungdommen har det. Er han eller hun sliten? Nedbrutt? Hatt en vanskelig dag? Hjemmet bør være et sted hvor man kan slappe av og lade sine batterier. Dette gjelder både for voksne og barn. Ingen liker store diskusjoner når de ikke er opplagt.

 

  • Ta opp ting i fredstid

Finn et tidspunkt hvor både du og ungdommen er rolige og har en god tone. Si ting fra ditt ståsted: – ”Jeg opplever at det er rotete i gangen når jeg kommer hjem. Det gjør at jeg blir i dårlig humør. Hvordan kan vi løse det på best mulig måte?”

Ikke si: ”Jeg har sagt i fra hundre ganger at du skal rydde i gangen etter deg. Du er jo helt håpløs.”

 

  • Vær en rådgiver i stedet for en kontrollør

Det er ikke lenge til ungdommen skal stå på egne ben, og ta egne valg. Da må han/hun  ha lært å tenke og vurdere selv. I stedet for at du bestemmer alt, så spill ballen tilbake til ungdommen. Spør; hva tenker du selv? Spør om ungdommen ønsker råd fra deg. Vis respekt for svarene.

 

  • Velg de kampene du vil kjempe

Dette er ikke tiden for å diskutere bagateller. Tenk over hva som er viktigst å ta opp. Er det viktig at tenåringen sitt rom er ryddig til en hver tid? Tenk over om det betyr noe i den store sammenhengen.

 

  • Ikke kjeft

Ingen mennesker liker å få kjeft. Øv på å snakke rolig. Pust ut. Tell til ti. Ta en time-out. Gå en tur rundt huset. 

 

  • Ta vare på deg selv

For at vi skal klare å være gode foreldre, så trenger vi å ta vare på oss selv også. Vi trenger å kjenne etter hvordan vi har det. Er vi slitne? Stresset? Sorgfull? Redd? Har vi andre konflikter som påvirker oss?

Vår sinnsstemning er med på å påvirke hvordan vi er mot de rundt oss. Jeg støtter meg derfor til kabinpersonalet på flyet som sier:

Ta på din egen oksygenmaske før du hjelper andre.

Sjekk gjerne ut Trygge Barns blogg-artikler for flere tips og råd om hvordan du lettere kan føle mestring i foreldrerollen. 

Hva med å abonnere på Foreldreportalen?  🥰Her finner du verdifulle videoer og artikler med temaer omkring foreldrerollen. Som medlem kan du også være med i en lukket facebook-gruppe hvor jeg du kan stille spørsmål, og komme med innspill til live-sendinger.

Foreldreportalen åpner igjen for nye påmeldinger 6. september - og stenger 13. september. Ta gjerne kontakt med meg om du har spørsmål eller innspill til temaer! 🙏

Masse lykke til med tenåringen! 😍

Ellen, Trygge Barn 🌸

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.