Føler du deg som en dårlig mamma?

Som foreldreterapeut møter jeg mange mødre som ikke føler seg gode nok.

Gode, kjærlige mødre som snakker seg selv ned. Som forteller meg alt de ikke får til og alt de strever med. De føler seg mislykket og at de ikke strekker til.

Mange mødre har umenneskelige krav til seg selv. Kjenner du deg igjen?

Hvor kommer dette fra? Hvem definerer oss som mødre? Hvorfor er vi så harde mot oss selv? 

 

Glansbildemamma

Det er lett å sammenligne seg med andre hele tiden. Mobilen sitter fast i hånden vår til tider, og vi blir eksponert for glansbilder av familieliv overalt på sosiale medier. Vi ser vakre veltrente mødre. Mødre som baker fantastiske kaker, reiser på glamorøse ferier, har flinke unger og kjærlige partnere.

Har du en dårlig dag så er det lett å sammenligne, tenke negative tanker. Hva er galt med meg? Hvorfor har ikke jeg det slik? Hvorfor klarer ikke jeg alt det de får til? Hvorfor er ikke mine barn slik?

Neste gang du scroller på sosiale medier ønsker jeg at du minner deg selv på at dette er glansbilder. Med et oppstilt bilde og en pyntet tekst. Du ser ikke virkeligheten, bak fasaden. Vær snill med deg selv, ikke sammenligne livet ditt med et polert glansbilde. Glansbildemammaer på sosiale medier har også dårlige dager, de dokumenterer det bare ikke. Og du? Det er også lov å avfølge dersom denne personen kun gir deg dårlig selvbilde og dårlig samvittighet.

 

Hverdagslivet gjelder for alle

Ingen har det bra hele tiden. Alle har utfordringer, bekymringer og konflikter. Alle opplever dager som er tøffere enn tøffest. Dager vi bare har lyst til å spole tilbake. Eller glemme. Dager hvor alt går på tverke. Dager som ble alt annet enn det vi forventet og ønsket oss.

Og vet du hva? Dette er helt normalt.

Å være mamma innebærer utrolig mange ting. I tillegg til alt det positive, så er det en haug med negative ting også. Vi føler oss mislykket. Vi strever med oppdragelsen. Vi blir sint og sliten. Vi lager ferdigmat og vi går en hel dag joggebukse. Vi krangler med partneren. Vi er sure mot ungene.

Men, heldigvis betyr ikke dette at noe er galt. Det betyr at vi er helt vanlige mennesker. Som alle andre. Det betyr ikke at vi er dårlige mødre.

 

God nok

Du er faktisk den beste mammaen for ditt barn. Du og barnet ditt har et bånd som ingen andre har. Og barna er glad i oss som vi er. Fordi vi er deres foreldre. Fordi vi bryr oss. Fordi vi elsker dem.

Ha fokus på positive opplevelser. Klemmen du fikk. Den lillle hånden i din. En fortrolig samtale ved sengekanten eller på bilturen. En smittende latter. Humoren dere deler. Flausene dere gjør.

Klapp deg selv på skuldra oftere. Du er en god mamma, si det høyt til deg selv.

Stol på deg selv. Kjenn på magefølelsen. Gjør det DU føler blir best. Følg dine verdier. Se på barna. Se på deres reaksjoner. Spør dem gjerne hva de mener er en god mamma.

Hva synes de er viktigst? Er det at huset er strøkent og rent? Eller er det at du har tid til å lese på sengekanten? Er det at du hører på dem når de bobler av glede over å få fortelle en god historie? Eller må brødene være hjemmebakt?

Husk at de små øyeblikkene er ofte de største. Både for barna og for oss 😍

 

Snakk med noen

Noen ganger blir det ekstra tøft og vanskelig. Av ulike årsaker. Da er det lurt å finne noen å snakke med. Kanskje en helsesøster, eller en du har tillit til i barnehagen eller på skolen der barnet er.

Det er ingen skam å be om råd, støtte og hjelp. Det er tvert i mot med på å styrke både deg som mamma – men også barnet ditt. Å be om hjelp når ting er vanskelig, er å ta ansvar. Og DET er å være ei god mamma. Husk det!

 Ønsker du mer støtte i foreldrerollen? Jeg har laget en foreldreportal med mange temaer og gode råd. I fred og ro kan du lese artikler og se videoer. Du kan få mer info om foreldreportalen her.

Jeg har også lansert nettbutikk. Der finner du små nedlastbare hefter med mange gode tips om foreldrerollen til kun kr 69,-.

Nettbutikken finner du her.

Ønsker du heller å snakke med meg? Trygge barn tilbyr foreldreveiledning via oppmøte, på telefon eller digitalt. Du kan lese mer om vårt tilbud her.

 Sammen kan vi skape endring! 

 

Ellen, Trygge barn ❤️

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.