Jeg føler meg ikke som en god mamma...

Som foreldreterapeut møter jeg mange mødre som ikke føler seg gode nok...

Gode, kjærlige mødre som snakker seg selv ned. Som forteller meg alt de ikke får til. Alt de strever med.

At de føler seg så mislykket og ikke strekker til. Mange flotte mødre som har umenneskelige krav til seg selv.

Huff... Hvor kommer dette fra? Hvem definerer oss som mødre? Hvorfor er vi så harde mot oss selv?

Glansbildemamma

Det er så lett å sammenligne seg med alle andre hele tiden. Mobilen sitter fast i hånden vår til tider, og vi blir eksponert for glansbilder av familieliv overalt på sosiale medier. Vi ser vakre veltrente mødre. Mødre som baker fantastiske kaker, har glamorøse ferier, flinke unger og kjærlige partnere.

Om vi selv har en dårlig dag, er det veldig lett å sammenligne, og tenke negative tanker. Hva er galt med meg? Hvorfor har ikke jeg det slik? Hvorfor klarer ikke jeg alt det de får til? Men vi sammenligner oss med glansbilder. Med et oppstilt bilde og en pyntet tekst. Vi ser ikke virkeligheten. For dette er ikke virkelighet. Ikke for noen.

Hverdagslivet gjelder for alle

Ingen har det bra hele tiden. Vi opplever alle både utfordringer, bekymringer og konflikter. Vi opplever dager som er tøffere enn tøffest. Dager vi bare har lyst til å spole tilbake. Eller glemme. Dager hvor vi føler at alt gikk på tverke. Som gikk helt motsatt av hva vi forventet og ønsket oss.

Og vet du hva mamma? Det er helt normalt! Det er en stor del av det å være mamma. Det er helt normalt at vi strever. At vi ikke får til. At vi blir sint. Sliten. At vi går rundt i joggebukse. At vi lager ferdigmat. At vi krangler med partneren. At vi er sure mot ungene.

Det betyr ikke at det er noe feil. Det betyr at vi er helt vanlige mennesker. Som alle andre. Det betyr ikke at vi er dårlige mødre.

Å være god nok

Du er faktisk den beste mammaen for ditt barn. Du og barnet ditt har et bånd som ingen andre har. Og barna er glad i oss som vi er. Fordi vi er deres foreldre. Fordi vi bryr oss. Fordi vi elsker dem.

Tenk heller over alle de positive opplevelsene! Den klemmen du fikk. Ei lita hånd i din. En fortrolig samtale ved sengekanten eller på bilturen. En smittende latter. Humoren dere deler. Flausene dere gjør.

Så klapp deg selv på skuldra litt oftere. Fordi du er så god du mamma! Akkurat som du er!

Stol litt mer på deg selv. Kjenn på magefølelsen. Gjør det DU føler blir best. Følg dine viktigste verdier. Se på barna. Se på deres reaksjoner. Spør dem gjerne hva de mener er en god mamma.

Hva synes barna er viktigst? Er det at huset er strøkent og rent? Eller er det at du har tid til å lese på sengekanten? Tid til å tøyse og tulle. Er det at du hører på dem når de bobler av glede over å få fortelle en god historie? Husk at de små øyeblikkene er ofte de største. Både for barna og for oss.

Snakk med noen

Noen ganger blir det ekstra tøft og vanskelig. Av ulike årsaker. Da er det lurt å finne noen å snakke med. Kanskje en helsesøster, eller en du har tillit til i barnehagen eller på skolen der barnet er. Eller en god venn. Det er ingen skam å be om råd, støtte og hjelp. Det er tvert i mot med på å styrke både deg som mor – og barnet ditt. Det er å ta ansvar.

DET er å være ei god mamma! ❤️

Ønsker du mer støtte i foreldrerollen? Her finner du link til foreldreportalen! 🥰 Den inneholder videoer, artikler og egen FB-gruppe med fokus på hvordan vi kan kjenne mestring i foreldrerollen! 

Varm hilsen fra Ellen, Trygge barn 🌸

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.