Slik kan du håndtere sinte barn

Er barnet ditt mye sint for tiden?

Det kan være utrolig slitsomt og utmattende både for barnet selv, men også for resten av familien. I tillegg til at det kan være vanskelig å forstå hvorfor barnet eksploderer så fort, så kanskje går du i fella og blir sint tilbake.

Har du lurt på hva som egentlig skjer inni den lille kroppen når den raser rundt eller ligger og fråder på gulvet? 

Barn som reagerer med aggresjon kan ha mange forskjellige følelser inni seg. Ikke bare sinne. 

Atferden kan være et symptom på svært mange sterke følelser, så dersom barnet ditt er aggresiv, så kan det handle om noe helt annet. Kanskje føler barnet seg utrygg eller redd. Eller det er et tegn på at barnet er frustrert fordi det kjenner seg urettferdig behandlet. Kanskje er barnet egentlig trist?

Det er ikke så lett å identifisere alle følelsene, og noen ganger må vi bare gjette.

 Så, hva kan vi gjøre for å hjelpe barnet å ta kontroll på eget sinne?

 

Her skal du få 5 konkrete og enkle tips:

 

1. Vær en trygg og rolig forelder

Når barnet er sint, så er han eller hun i alarm-modus. Det koker i hodet og dirrer i kroppen. Da er det ikke lett for barnet verken å tenke eller å snakke. Det nytter derfor ikke å spørre eller snakke så mye med barnet om hvorfor det er sint.

Det nytter heller ikke å si:

«Jonas, dette er ikke noe å være sint for. Slutt å være sint!».

Ingen voksne liker at noen sier til oss at vi må slutte å være sint. Da blir vi gjerne enda mer sint. Og i tillegg blir man veldig frustrert.

 

2. «Time-in»

Dersom barnet er rasende, ta barnet ut av situasjonen hvis det er mulig. Ikke ta «time-out» ved å sette barnet for seg selv. Ta heller en «time-in». Sett deg sammen med barnet. Barnet har kanskje ikke kontroll på sin væremåte når det koker, hjelp det derfor med å finne roen. Vær sammen med barnet og vis at du ser det. Det trenger omsorg, ikke konfronterende spørsmål. 

Snakk med barnet etterhvert, ha hele tiden rolig stemme.

 

3. Bekreft barnets følelse

Fortell barnet hva du ser. "Jeg ser at du er opprørt nå. Jeg tror du er veldig sint nå. Det som akkurat skjedde må ha vært vanskelig for deg. Jeg ser at hele kroppen din rister".

Bekreft følelsen. Bruk ord som barnet forstår.

Når barnet har roet seg kan dere snakke om hvordan barnet hadde det – og hvordan det har det nå i ettertid. Ved å snakke om det i etterkant hjelper du barnet å sette ord på følelser, noe som er veldig viktig for å unngå fortrengte følelser.

 

4. Hjelp barnet til å finne løsninger

Når barn er sinte, så hender det at de slår andre, eller er stygge i munnen. Selv om det er helt greit å føle sinne, så er det ikke greit å slå. Snakk med barnet om hva som kan være gode handlingsalternativer neste gang det blir sint. Si gjerne litt om hva du gjør når du blir sint. Det er fint for barnet å ikke føle seg alene om å ha det slik. 

 

5. Styrk selvfølelsen i fredstid

Noe av det viktigste du kan gjøre for å romme barnets følelser, er å validere alle følelsene. Ingen følelser er feil. Barnet har ikke ord for alle følelser, uten hjelp av voksne. Husk det.

Når du hjelper barnet å snakke om følelsene sine, så hjelper du også barnet med å bli kjent med seg selv. Som igjen bidrar til at det setter gode grenser og får bedre selvfølelse. 

I linken her finner du gode råd til hvordan du kan gjøre dette.

Med disse innspillene i bakhånd håper jeg dere har fått noen gode tips som kan hjelpe dere litt på vei når det går en kule varmt. Om du ønsker flere tips, så kan du laste ned flere gode råd her.

 

Trygge Barns foreldreportal

Dersom du ønsker hjelp i foreldrerollen og ønsker tilgang til hjelpen når det passer deg, så har jeg nå laget et oppslagsverk. I fred og ro, og akkurat når det passer, får du tilgang til mange aktuelle temaer med ulike vinklinger, artikler og videoer.

Les mer om portalen her.

 

Om du ønsker å få flere tips så kan du melde deg på epostliste for nyhetsbrev

 

Masse lykke til i foreldrerollen!

 

Ellen 🌸

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.