Slik får du barnet til å høre etter!

Føler du at beskjeder ikke når inn til barnet? At du snakker til veggen, eller at du har sagt det samme tusen ganger uten resultat og at det alltid ender opp med krangling og dårlig stemning? Vel, du er ikke alene. Jeg tror de fleste kjenner seg igjen i følgende strofe: 

"Nå er jeg så lei av at du ALDRI rydder opp etter deg!" 

Har du tenkt over at grunnen til at barnet ikke rydder opp etter seg kan handle om måten du gir beskjed på? At barnet egentlig har lyst og er motivert til å rydde, men fordi du formidler beskjeden dårlig, så blir stemningen deretter? 

Beskjeder kan nemlig gis på en god måte, og de kan også gis på en dårlig måte.

Gode beskjeder fremmer samarbeid. Dårlige beskjeder fører ofte til dårlig stemning. 

 

Under her får du 5 enkle og konkrete tips som du kan teste ut neste gang du skal formidle en beskjed til barnet ditt:  

 

1. Sikre at du har god kontakt med barnet 

Er du selv mentalt til stede? Har du høvelig ro inni deg, eller er det mye stress og frustrasjon? Pust rolig inn og ut. Senk skuldrene. 

Ha fokus på at kontakten med barnet er etablert før du sier noe. 

Er du i et annet rom? Forflytt deg til samme rom som barnet er.

Sett deg gjerne ned i høyde med barnet, og søk blikkontakt. Dersom det faller naturlig, ha gjerne kroppskontakt med barnet.  

Kroppskontakt og blikkontakt er viktig, men det kommer også gode samtaler når man går tur sammen, eller kjører i bil. 

 

2. Si nøyaktig hva du ønsker barnet skal gjøre

Tenk at du skal være tydelig og at du skal bruke enkle ord. Ikke forklar så mye. Bare vær vennlig og bestemt. Bruk JEG-versjon. 

Jeg vil at du skal rydde rommet ditt.” 

Sikre deg at du hele tiden har kontakt med barnet. Ha fokus på det som skal skje - ikke det barnet ikke får til eller ikke har gjort.  

 

3. Forklar enkelt hvorfor 

“Jeg vil at du skal rydde rommet ditt fordi du snart får besøk av vennen din.” 

Barnet trenger å få høre hvorfor, men ikke gi utdypende og lengre forklaringer. Vær tydelig på en vennlig og bestemt måte. 

 

4. Motivèr barnet ditt 

“Jeg vil at du skal rydde rommet ditt fordi du snart får besøk av vennen din. Men det er du som vet best hvordan det blir ryddig og fint! 

Vi blir nok alle mer motivert av ros og oppmuntring, så bruk barnets positive egenskaper når du gir beskjeden. 

 

5. Lag avtale

“Jeg vil at du skal rydde rommet ditt fordi du snart får besøk av vennen din. Dette er du kjempeflink til. Kan vi avtale at du tar det etter vi har spist? Supert!" 

Dersom det ikke passer med ditt forslag, så finner du en løsning sammen med barnet. Husk at dette er god læring til selv å ta ansvar etter hvert, og barnet opplever å bli sett og hørt når det får være med å bestemme litt. 

Lykke til! 

 

PS!

Strever du med at barnet er mye sint, så kan du laste ned gode tips til hvordan du kan håndtere dette i linken her

Alle foreldre trenger gode råd og tips i blant. Ingen går gjennom foreldreskapet uten å være usikre på seg selv, eller å gjøre feile vurderinger av og til. Det er helt normalt.

Tips og råd finner man overalt, enten det er i tabloid-aviser eller i bøker og podkaster. Trygge Barn er laget med et ønske om å være til hjelp for foreldre i en hektisk hverdag. Dette er jobben min og jeg brenner for forebygging samt å oppdra trygge barn.

Jeg har derfor samlet flere gode tips og råd i en helt egen portal for foreldre.

I portalen vil du finne videoer, artikler med aktuelle temaer samt mange gode tips og råd som du kan lese akkurat når det passer deg. Du er helt anonym, og det krever ingenting av deg å være medlem i portalen. Du vil også få tilgang til å være med i en lukket Facebook-gruppe med andre foreldre, dersom du ønsker det, men dette er frivillig. 

Har du spørsmål, så ta gjerne kontakt med meg på epost: [email protected]

 

 

 Varm hilsen fra Ellen 

 

 
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.