Slik kan du hjelpe et engstelig barn

Vi opplever alle redsel og engstelse i blant. Det er helt naturlige følelser. Er følelsene veldig sterke, så kan de være vanskelig å håndtere både for barnet og for oss voksne. Vi voksne er også redde innimellom. Tenk gjennom hvordan du selv ønsker å bli møtt av de nærmeste rundt deg når du føler redsel og frykt? Barnets redsel er like reel som din. Alle mennesker trenger å bli møtt med forståelse og varme.

Så hvordan kan vi bedre forstå? Hva kan vi gjøre? Hva skjer egentlig inni barnet?

Redselens mange uttrykk

Barn er forskjellige og kan føle frykt for ulike ting i ulike situasjoner. Det kan handle om frykten for monsteret under sengen, tap av omsorgspersoner, krig, eller edderkopper. Frykt er normalt.

Men, det er ikke alltid like lett for oss voksne å forstå at et barn er redd. Barn viser redsel på mange måter og atferden utad kan være ulik fra gang til gang. Noen barn blir sint og aggressiv, mens andre trekker seg inn i seg selv, eller blir "klengete". Ikke alle barn forteller at de er redde, kanskje vet de det ikke selv engang.  

Fordi vi ikke alltid kan vite med sikkerhet hva som plager barnet, så er det lurt å forsøke å se bak atferden. Selv om det ikke ligner på frykt, så kan det være redsel eller angst som ligger bak barnets atferd.

 

Ingenting å være redd for

"Nå tøyser du fælt. Det der er vel ingenting å være redd for!"

Voksne har en tendens til å bagatellisere barns redsel. Kanskje gjør vi det uten å tenke over det, eller at vi egentlig tror vi hjelper barnet med å uttrykke det slik som over her. 

Men husk, uansett hva barnet er redd for, så er redselen helt reell for dem og det skal vi ta på alvor, hver eneste gang. Dersom barnet blir avfeid med at følelsen inni seg er tull, så kan barnet bli enda reddere – eller i verste fall bli usikker på egen verdi og følelser.

 

  

Hvordan kan du hjelpe barnet ditt?

Varme, trygghet og tålmodighet er tre stikkord her. Vis at du respekterer og forstår barnet. Hjelp barnet å sette ord på følelsen og bekreft at det er lov å være redd. Vær en trygg voksen som validerer barnets følelser - ikke bagatellisere. 

 "Jeg ser at du er redd for hunden. Vi kan stå å se på den litt. Kanskje jeg skal stryke den, mens du ser på? Hvordan kjennes det inni deg? Hva tenker du om hunden?"

 

Hjelp barnet til å mestre

Selv om du skal respektere barnets fryktfølelser, så bør du heller ikke skåne barnet fra alt det er redd for. Ved forsiktig og rolig eksponering vil barnet mest sannsynlig oppleve at det etter hvert mestrer situasjonen. Vær sammen med barnet i situasjonen, forklar, se bilder eller film og øv på det som er skummelt. Men ta det i barnets tempo og vis respekt. Dersom du merker at ingenting hjelper, be om ekstern hjelp før du avfeier barnet. Det kan ligge ting bak som trenger profesjonell vurdering. 

 

Snakk med barnet

Når barnet er så gammel at det kan uttrykke seg verbalt, så er det viktig å hjelpe barnet med sette ord på følelsen og hva barnet er redd. Snakk om hvordan barnet føler seg. Hjelp barnet å sortere tankene, og finne gode verktøy som barnet kan ta i bruk når det trengs. Vær støttende, og bruk ord barnet har forutsetninger for å forstå. 

 

 

 

Søk hjelp

Ikke vær redd for at ta kontakt med hjelpeapparatet om barnets engstelse vedvarer. Vi foreldre har ikke kunnskap om alt, og noen ganger må vi ha hjelp utenfra.

Å be om hjelp er ikke å være en dårlig forelder! 

Alle foreldre trenger gode råd og tips i blant. Ingen går gjennom foreldreskapet uten å være usikre på seg selv, eller å gjøre feile vurderinger av og til. Det er helt normalt.

Tips og råd finner man overalt, enten det er i tabloid-aviser eller i bøker og podkaster. Trygge Barn er laget med et ønske om å være til hjelp for foreldre i en hektisk hverdag. Dette er jobben min og jeg brenner for forebygging samt å oppdra trygge barn.

Jeg har derfor samlet flere gode tips og råd i en helt egen portal for foreldre.

I portalen vil du finne videoer, artikler med aktuelle temaer samt mange gode tips og råd som du kan lese akkurat når det passer deg. Du er helt anonym, og det krever ingenting av deg å være medlem i portalen. Du vil også få tilgang til å være med i en lukket Facebook-gruppe med andre foreldre, dersom du ønsker det, men dette er frivillig. 

Har du spørsmål, så ta gjerne kontakt med meg på epost: [email protected]

 

Har du spørsmål, så ta gjerne kontakt! 

Ellen, Trygge barn ❤️

 

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.