Hvordan kan vi møte barnets sterke følelser?

Koker det over av følelser for barnet ditt?  Kanskje av engstelse? Eller er det sinne?

Hvordan håndterer du det? 

Husk at sterke følelser er en stor del av det å være menneske. Noen ganger er det helt fantastisk å kunne kjenne på sterke følelser. Særlig når det bobler i kroppen og vi føler velvære. Andre ganger kjennes de sterke følelsene svært ubehagelige, og vi ønsker å få dem bort så fort som mulig.

Barn har MASSEVIS av følelser i løpet av en dag og noen ganger trenger de hjelp av oss til å håndtere dem.

Men hvordan kan vi hjelpe?

Her er noen gode råd: 

 

Hjelp barnet med å forstå følelsen

De følelsene vi selv forstår og godtar, forsvinner ganske fort. Vi kjenner dem igjen, vi bearbeider dem.

Andre følelser kan være vanskelig å forstå. Kanskje er følelsene mye sterkere enn vi liker, eller de ikke stemmer med hva vi tenker er normalt for situasjonen. Mange ganger er det lett å ignorere en slik vond følelse. Vi skyver den bort og legger lokk på den.

Men, følelser forsvinner ikke av seg selv. Hvis vi ikke anerkjenner føelsen, så vil den fortsatt oppleves som ubehagelig. Det kan ofte føre til at vi går med uro og spenninger i kroppen i lengre tid uten at vi egentlig forstår hvorfor. Når dette skjer hos barnet, så kan det bli redd for hva som egentlig skjer i kroppen deres. Kanskje blir de usikre, sutrete, engstelige eller sinte.

 

Beskriv og bekreft følelsen

Barn trenger å få vite at det de kjenner på er helt normalt. Dog er det ikke sikkert de har lyst eller får til til å prate om følelsen i kroppen.

Neste gang barnet er sint kan du prøve å beskrive hva du ser.

Nå ser jeg at du har tårer i øynene. Jeg synes at du ser trist ut. Er du lei deg for noe? Det kjennes ut som du rister i kroppen din. Har det skjedd noe?

Ved å belyse det du tror skjer, så hjelper du barnet å sette ord på en følelse de kanskje ikke selv vet er en følelse.

 

Vis omsorg for barnet

Når barn blir vant med å sette ord på tanker og følelser, så blir de kjent med seg selv. De lærer å forstå sine egne reaksjoner, og de vil erfare at det er greit å ha følelser.

Dette vil også bidra til at de lettere kan forstå andre mennesker rundt seg, og de vil bli mer sosialt kompetente.

Vis med ord og handling at du er glad i barnet, med hele sitt følelsesregister. Det blir lettere for barnet å være glad i seg selv når det føler at også andre er glade i det.

 

Ha balanse i livet

For at vi skal hjelpe barna våre best mulig, bør vi være i balanse selv. Dersom vi er veldig stresset og oppkavet, er det vanskelig å tenke klart og handle rasjonelt. Det kjenner vi alle godt til.

Ta vare på egen helse. Spis sunt og sov godt. Fokuser på pusten. Dette er helt elementære grunnregler som i vårt samfunn er lett å ignorere i perioder.

For å være den beste utgaven av deg selv som forelder, så MÅ du ta hensyn til deg selv også. Det er noe i det flypersonalet sier: ”Ta på din egen oksygenmaske før du hjelper andre.” 

 

Trenger du flere gode tips til foreldrerollen?

Kanskje du lurer på hvordan du kan håndtere barns sinne? Du finner link til artikkel her.

Vil du lære litt om engstelige barn? Det finner du her.

 

Ta gjerne kontakt om du har spørsmål eller ønsker å snakke med meg om barneoppdragelse og foreldrerollen.

 

Varm hilsen fra Ellen 🌸

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.